Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

sobota 3. prosince 2011

Karkulka, Karcoolka, Karkulka Valerie

Je až zarážející kolik adaptací tato oblíbená, byť pro někoho naprosto hloupoučká (slovy klasika: " Mami, ta Karkulka byla ale hloupá, coo? Nepoznat vlastní babičku..." ;) ) pohádka má.

Přiznám se, nikdy sem neviděla klasickou filmovou adaptaci této pohádky, nicméně četla sem ji nesčetkněkrát a nesčetněkrát si prohlížela ilustrace, ať už byla Karkulka baculatá blonďatá a copatá s divnou hučkou nebo hubeňoura tmavovlasá v červeném plášti s kapucí.

Přiznám se, že mě, coby nezištnému a nevinnému dítku nikdy nebylo divné, jak je možné, že z břicha vlka vyskočí Karkulka i babička jen trošku pomačkané, nikoliv však rozsápané a natrávené. A že by si vlk nevšiml toho, že má na břiše obří čertstvou jizvu? Nezarážela mě ani i ona hloupost Karkulky, která nepoznala vlka, když se "přestrojil" z
a babičku - vzal si čepec a brýle. Jak už řešil Jára Cimrman, pohádky nejsou zrovna dobrým výchovným materiálem... jistě, černobílé vidění dobra a zla, vítězství lásky nad nenávistí atd., tyto hodnoty jsou důležité. Ale předkládat dítěti fakt, že být sežrán vlkem je v pohodě, stačí přece přivolat myslivce a ten už si s tím poradí, je tohle dobře?

Ovšem chraňme naše klasické pohádky, čtěme je dětem a čtěme je s nimi a radujme se z jejich úsměvných logických postřehů (viz slova klasika :) ), protože kdyby to vskutku mělo tak zhoubný výchovný dopad, pohádky by dávno vymizely :) (Nebo ne?)

Animovná, moderněji pojatá Karcoolka nebyla nejlepším
animákem roku (ani staletí), ale Bratry Grimmů ani lidovou slovesnost také sprostě neznásilnila. Pravda, adrenalinově laděná babička - cukrářka je trochu silný kafe, ovšem i v tomto film najdeme pár úsměvných momentů, kterým se zasměju já i můj bratr:

A babičko, proč máš tak velké...? To tady budeme sedět a povídat si o tom, jak se zvětšuju?! :D

A teď k úplně nejnovější fantasy-hororové verzi Červené Karkulky, která na serveru ČSFD.cz získala něco málo přes 50 %. Další důkaz toho, jak (výrazn
ěji) nedat na ovlivnění druhými. Mě se totiž tento počin, volně vycházející z příběhu o holčičce s červeným čepečkem/pláštěm fakt líbil. Líbil se mi Gary Oldman v roli inkvizitorského záporáka i jeho multikultulturní družina, líbila se mi Amanda Seyfried (tentokrát bez podpatků), u této role nevadilo, že celý její herecký výkon znamená pootevřená pusa a vytřeštěný pohled, naopak se sem tento výraz nevinné a vyděšené holčičky hodil :).



Líbili se mi její dva nápadníci (i když o nějakém větším hereckém výkonu se taky nedá mluvit) a hlavně se mi líbí nečekané (já to teda FAKT nečekala!) rozuzlení.

A občasné záblesky tradiční pohádky (zašívání kamenů do břicha, Babičko, proč máš...) jsou víc než úsměvné.
Jen doporučuju.

Ale varuju. Budete se bát i svýho vlastního psa (jako adoptivní maminka Ivanka :D)

2 komentáře:

  1. Hezký článek.:-)

    V Mar. Lázních se nachází hluboko(spíše mělko) v lese místo zvané Červená Karkulka. Dříve restaurace, vedle níž se nacházela malá chaloupka s výjevem ze stejnojmenné pohádky. Bohužel restaurace vyhořela, místo opustili lidé a někomu evidentně chaloupka vadila. A tak přišly M.L. o další zajímavost. Na místě restaurace dnes stojí pension (co jiného by mohlo v M.L. stát na zajímavém místě, než pension pro němce a rusy), který je na prodej.

    http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=118822

    OdpovědětVymazat
  2. I mně se ta nová Karkulka líbíla :) spousta lidi to zatracovala předem, protože to točila stejná režisérka jako Stmívání, ale mně se film (hlavně jeho zápletka a soundtrack) dost líbil. Jen tak mimochodem dodám, že sem tenhle film už tak před půl rokem řešila na fb, vidíš, o co přicházíš :)
    Pokud tě tak zaujaly nový zpracování pohádek, tak tě upozornim ještě na dvě odlišný verze Sněhurky, co budou brzy v kinech:
    1) Mirror, mirror http://www.csfd.cz/film/293007-snehurka/videa/
    2) Snow White and the huntsman
    http://www.csfd.cz/film/287718-snehurka-a-lovec/videa/

    Meesha

    OdpovědětVymazat