Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

sobota 4. června 2011

Best Burger in Pilsen

Best Burger In NY - tak zní název jednoho z dílů mého oblíbeného HIMYM.
Přiznám se vám, ve Velkém Jablku sem nikdy nebyla, nevím tedy, jako chutná onen newyorský "The best", ale vim jak chutná plzeňský.

Je totiž z PUBu. Skládá se z opečené housky, sto dvaceti gramů opravdového hovězího masa, salátu, rajčete a hořčičné majonézy. Podává se s vynikajícně okořeněnýma hranolkama. Mňam.

Jde o to, že ne vždy se do PUBu dostanete.

Tak což takhle si ho vyrobit doma?

Lidi, to nejde přeci. Ten správnej PUB Burger dostanete jen v PUBu.



Ale kašlete na to a vyrobte si doma svůj vlastní Best Burger. Nebo Cheesburger. Ale to už je ostatně na vás.

Inspirovalo mě tohle video. Taky má Kuchařka pro dceru. A taky moje fantazie, té se totiž nikdy meze nekladou.



Tak na tenhle burger rovnou zapomeňte. To totiž neni burger, jen se tak tváří. Podívejte. Takže se zkrátka smiřte s tím, že takhle váž burger nikdy vypadat nebude. A kdyby vypadal, tak ho nejezte.

Do vašeho nákupního košíku v supermarketu protentokrát přidejte:
  • mleté hovězí nebo míchané maso. Já ho kupuji v Albertu ve 400 g balení, z toho uděláte 12 hamburgerových placek ani nevíte jak :).
  • strouhanku. Budete pořebovat jednu pořádně vrchovatou polévkovou lžíci, takže stačí i nějaký ten zapomenutý rohlík, ovšem bez jakékoli živé zelenkavé kultury :).
  • vejce. Potřebujete přesne 1, ovšem to vám asi v obchodě neprojde.
  • sůl. Lžičičku soli. To stačí. Fakt.
  • ledový salát. Mňam.
  • rajče. Stačí 1. A to vám i projde.
  • sýr. Pokud chcete Cheesburger. Nejlepší je takový ten tavený v plátkách.
  • housky. Žemle. Druh, tvar, podoba, barva, semínka - vše záleží na vás. Mně se ovšem nejvíce osvědčily obyčejné "raženky".
  • olej. Na smažení.
  • další koření dle vaší chuti. Já, ač to může znít podivně používám směs na pizzu.
  • kečup, hořčice, salsa, majonéza - opět jen na vás.
  • Pečící papír. Čtete dobře.
Tak 10-15 minut předtím než začnete, vyndejte maso z lednice. Stejně tak vajíčko. Jinak vám umrznou ruce. Veřte mi. Já na to vždycky zapomenu a pak trpim :).

Maso, vajíčko, strouhanku, jeden natrhaný plátek sýra (nemusí být) a sůl umístěte do mísy, vyhrňte si rukávy a pusťte se do toho pěkně rukama. A komu to přijde nechutný, odpudivý a nemyslitelný, tak je bábovka a slečinka a žádnej burger si nezaslouží. Tak.

Hotovo? Skvěle. Teď si připravte kus pečícího papíru - jeho velikost odhadněte dle zamýšleného počtu burgerových placek. Udělejte placky. A zapomeňte na třiceticentimetrovou tloušťku, prosím a udělejte pořádně tenoulinké placky o průměru klidně i deseti centimetrů. Placka se vám při smažení scvrkne na polovinu, takže se nebojte obřích monster. Pro úplnost se podívejte na postup onoho chlápka v inspirujícím videu hore.

Placky hotovy? Překryjte je další vrstvou pečícího papíru a dejte odpočívat k ledu. Do mrazáku. A teď máte tak půl hodiny, možná i víc než dostatečně zmrznou a půjdou bez problému sloupnout.
Podívejte se na svůj oblíbený seriál. Učte se. Běžte si zaběhat, za chvíli do sebe nacpete hromadu kalorií. Osprchujte se. Z hladu snězte zbylý obsah ledničky.

Co chcete. A taky si můžete připravit housky a zeleninu. Vlastně byste měli.

Rajče nakrájejte na tenké plátky. Salát natrhejte na libovolně velké listy. Housky podélně rozkrojte a každou půlku namažte - kečupem, majonézou, hořčicí, salsou, dresinkem... hlavně to nepřekombinujte. Mně osobně se osvědčil obyčejný kečup a trochu ostré tomatové salsy. Nebo kečup a trochu ostré avokádové salsy. Mňaam!

A výtečně, placky lze bez potíží sloupnout a nenadáváte přitom na celý svět. Takže rozpalte na pánvi olej a smažte a smažte a smažte. Po obou stranách do hněda.

A teď přichází nejdůležitější část a to udělat z burgru burger - pořadí nechám na vás, nevím, zda je zrovna to mé to pravé ořechové, Sheldon by mi možná k tomu řekl své, ale budiž, zde ho máte:

houska houska houska
houska houska houska houska
rajče rajče rajče
sýr sýr sýr sýr sýr sýr sýr
maso posypané kořením
salát salát salát salát salát salát
houska houska houska houska
houska houska houska

Ráda bych sem hodila i nějakou tu fotku mého výtvoru, ale zatím se mi nepodařilo žádnou vytvořit.

Místo touhy popadnout foťák mám totiž vždy neutišitelnou touhu popadnout onen hamburger a řádně se do něj zakousnout
:).

Yum, yum.

5 komentářů:

  1. V zemi burgerů je Whopper králem.

    Tak mě to alespoň učili v práci.
    Č.

    OdpovědětVymazat
  2. Také sem si vzpomněla :)
    Pravda, měla sem udělat reklamu i na Burger King, ovšem ten v Plzni stále není :). Takže by to byl Best Burger in Prague.

    OdpovědětVymazat
  3. Počkat, v zemi Burgerů, ale my jsme zemí...piva asi. A navíc best burger in prague je rozhodně ten v Hard Rock Café! Tedy zatím.

    ...

    Teď vím jistě, že Č. tu viděl recept a rovnou se zde přiznal k praxi, tudíž bbi )p bude burger of Košíře.

    A.

    OdpovědětVymazat
  4. Hm. Podle Sheldona musí sýr přiléhat k housce, aby odizoloval vlhkost salátu. Nepřemýšlíš o betaverzi?

    OdpovědětVymazat
  5. A. a Č., á, těším se na bbip of Košíře!;)

    Terezko, já věděla, že to tak nějak je a má verze je dle Sheldona špatně :).Ale věř mi, tohle není sendvič dovezený z restaurace, tohle je poctivej domáci burger, kterej stihneš spořádat než si sýr a salát uvědomí, že jsou na špatném místě :D

    OdpovědětVymazat