Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

pátek 8. února 2013

Je mi smutno,...

...protože sem to zas jednou nevydržela a klikla na diskuzi pod článkem na Novinkách.cz. Člověk by řekl, že někdo přispívá a hlasuje natruc. Aby naštval co nejvíc takových lidí jako sem já. Nebo sme opravdu komunistická země?

Chraň mě ruka Páně, abych své Parapleečko pošpinila pravicově-levicovými politickými řečmi, ovšem tohle je opravdu do nebe volající. Pan Grebeníček (KSČM) se nechal slyšet, že se se Jan Palach 16. ledna 1969 neupálil na protest proti komunistickému režimu jako takovému. Jan Palach sympatizoval s reformními komunisty a obrodnou politikou Pražského Jara. Zkrátka se ohradil proti interpretaci jiných politiků v důvodové zprávě, která provázela návrh ustanovení nového významného dne v kalendáři - 16. ledna.

Budiž.
V internetových zdrojích sem nikde nenašla Palachovo přímé prohlášení, že se upálil na protest proti komunismu. Našla sem toto, všeobecné známé: „Vzhledem k tomu, že naše národy se ocitly na pokraji beznaděje a odevzdanosti, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit svědomí národa.“ (zdroj: http://www.janpalach.cz/cs/default/jan-palach/priprava)

Jan Palach se (dle svých slov) upálil kvůli rezignaci československého národa, do které začal několik měsíců po okupaci vojsky Varšavské smluvy upadat. 
V dopisech uvedl, že je členem skupiny, která se rozhodla pro sebeupálení, aby probudila veřejnost z letargie. Vznesl dva požadavky související se svobodou slova – zrušení cenzury a zákaz rozšiřování Zpráv, které vycházely od konce srpna 1968 jako tiskovina okupačních vojsk. Žádal, aby lidé zahájili na podporu těchto požadavků časově neomezenou stávku. Pokud by nebyly požadavky do 21. ledna 1969 splněny, měly vzplanout „další pochodně“ . (zdroj: http://www.janpalach.cz/cs/default/jan-palach/priprava).

Ať si pan Grebeníček a další říkají co chtějí, Jan Palach se ve výsledku upálil kvůli politickému režimu a politické situaci té doby. Tečka.
Samozřejmě, dějiny píšou vítězové a bla bla bla, nikdo mu neviděl do hlavy, ale dle existence dopisů, psaných jeho rukou a audionahrávek z nemocnice, se můžeme právem domnívat, že to bylo kvůli tomu, co se dělo po roce 1968.

A co na to naši diskutující? Podívejme se na komentář s nejvíce NESOUHLASNÝMI hlasy:
Bolševikům narůstá hřebínek,májí zalézt do kanálů a držet hubu,je to prostě hnus.

A toto je prosím komentář s nejvíce SOUHLASNÝMI hlasy:
Je pravda, že ve Všetatech se povídá, že jej opustila dívka a tak se rozhodl ukončit takto život, dívka pracovala v lahůdkach 100metrů od místa kde se polil a zapálil... Kdo ale ví... jak to doopravdy bylo...  ers.blog.cz (zdroj: http://www.novinky.cz/diskuse?id=307969&articleId=/domaci/292668-palach-nebojoval-proti-komunistickemu-rezimu-nadzvedl-grebenicek-poslance.html&sectionId=8)

Zmíněný blog ers.blog.cz je nesympaticky radikální, proti všem a všemu, nejvíce ovšem proti Nečasovi, Klausovi, Schwarzenbergovi, ale i Havlovi. V lednu roku 2011 se jeden z tamních pisatelů rozčiloval nad tím, že kromě několika bezvýznamných periodik se o výročí sebeupálení Jana Palach nikdo nezajímá. Nikdo, ani polistopadoví politici,. kteří "ho měli plnou hubu." Dále cituji:
I v komunistických periodikách byly zprávy o Palachovi, Zajícovi, Hlavatém a zřejmě to nebyly zprávy, se kterými by se mohli chlubit, nicméně je otiskli pro informaci veřejnosti.
Dnešní systém takové zprávy zřejmě neotiskuje, aby nebylo na první pohled patrné kolik lidských tragédií způsobuje svou bezcharakterní politikou.
(zdroj: http://ers.blog.cz/1101/reakce-na-projev-vaclava-klause)

 
Málo vás to rozčílilo? Podívejme se dál! V článku na zmiňovaném blogu je odkaz na Parlamentní listy a také na "zajímavou diskuzi". Je zajímavá, jen co je pravda. Zajímavá v tom, kterak překroutit fakta:

Ptám se trochu nesměle, kde jsou disidenti. Pamatuji, jak provokovali na vlakovém nádraží a v okolí Všetat.Dnes i v minulých letech bylo a je vidět, že si smrt Jana Palacha vzali jen jako důvod k provokacím. Dnes, kdyby mohli se svolat telefony, face book, všichni se dovézt auty BMW, Audi,tak nemají potřebu vzpomenout na Jana Palacha. Jsou to zrůdy, když je patrné, k čemu se tenkrát snížili a jak se dnes chovají. Hanba, Havlem počínaje Rumlem a mladým Bendou konče!!!!
Odpověď:  Asi je dnes tíží svědomí, pokud nějaké mají, že chudáka Jana Palacha k tomu dohnali.

Jo táák, Palacha k sebeupálení dohnali disidenti, ahá, teď to dává smysl... vlastně počkat, cože???

Spíše než hrdina to byl pomatenec, kterému se hnulo v hlavě a způsobil těžký bol své rodině a blízkým. A aby to bylo fér, tak bych jako hrdiny oslavoval rovněž živé pochodně proti současné kapitalistické totalitě. Myslím si, že jich za těch 21 let bylo podstatně více. Díky tomu, že sem přijeli bratrské armády jsme tady mohli žít dalších 20 let v poklidu a dobře. Nemuseli jsme znát výrazy nezaměstnanost, zdraví za peníze, důchod v nedohlednu ad. S odstupem času souhlasím se zabráněním kontrarevoluce v 68 roce. Bohužel v 89 roce se disidentsko vekslácké mafii puč podařil a následky vidíme dnes a denně.

Vždycky sem si myslela, že puč znamená násilné převzetí moci. Sametová revoluce byla rozhodně neskutečně násilná, proto se jí také říká sametová, že?

Zdroj příspěvků: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dnes-vzpominame-na-Jana-Palacha-186306/diskuse

Stále ještě málo? Vraťme se do novinkovské diskuze!

Každý režim si samozřejmě vysvětlí takovou oběť jinak...dnes by byl takový člověk protestující proti současné vládní nomenklatuře označen za psychicky nemocného...
a ve vší úctě..Palach byl psychicky narušený a spojil svoji osobní "depresy" s tou společřenskou...

Pořeba dělat z lidí ikony (teď naposledy z Havla) je přirozenou potřebou mít nějaké ideály a vzory... však hraničí to s kultem osobnosti... (ach, ta čeština! Ten styl a "pravopys"!!!) +253

Nejsem komunista,ale myslím si že to Palach neudělal kvůli režimu ani ničemu jinému.Jen to neměl v hlavě v pořádku.Normální člověk pá pud sebezáchov a tohle neudělá. +221

Upálil se kvůli něšťastné lásce - a sebevraha dáváme příkladem našim dětem? Hnaba nám! +150

"Od kdy je sebevražda boj? Je to jen zbabělost a konec boje." +35

A pro zlepšení nálady několik názorů z novinek s nesouhlasnými hlasy:

"Vlastně mu byla jenom zima, ne? pořád melou jak se změnili a přitom jsou pořád stejní..." -16

"Kdo si naivně myslí, že je to jiní strana, než která po desetiletí terorizovala naší vlast a naše lidi, tak se šeredně plete. Jsou naprosto stejní, nezměnili se a nikdy se nezmění. Dejte jim moc a nebude stačit zírat, co s touto zemí a s našimi lidmi provedou. A pro naivky, kteří si myslí, že v dnešní době se to stát nemůže mám doporučení. Zjistěte si, jak to bylo před vítězným únorem, co komunisti slibovali a jaká pak byla skutečnost. Tenkrát si lidi taky říkali, že se to stát nemůže." - 94

A to nejlepší nakonec:
Čest památce Jana Palacha! - 48

Jak říkám, je mi smutno...

Žádné komentáře:

Okomentovat