Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

úterý 28. května 2013

"Barvoslepost" mužů

Už se s tím rozhodně setkal každý a každá z nás - ať už ve vtipu nebo má vlastní zkušenost - řeč je o stereotypu mužů a jejich neumění rozlišování barev:


"Brosvová je možná tak šťáva, ale barva?"
"Petrolejová, indigo, nachová, bordó, starorůžová, levandulová, ivory, slonovinová kost....cože??? a podobně :).

 Samozřejmě, některým mužům to problém vůbec nedělá a bez obtíží rozlišují "babyblue" a obyčejnou světle modrou ;).

Ale abych se dostala k tomu, co mě napadlo při učení se na speciální pedagogiku - objevila sem totiž, že mezi postižení vznikající genetickým faktorem, konkrétně genovou mutací závislou na pohlaví jedince, patří  například daltonismus neboli barvoslepost.
Tato vada postihuje častěji muže, neboť je to vada na chromozomu X a jelikož to nemohou se svou chromozomovou výbavou XY nikterak kompenzovat, barvoslepost je na světě. 
Zatímco nám s našimi dvěma X zbývá ještě jeden.

Co tím chce básník říct?  

Že ono umění rozpoznávat barvy a odstíny jistojistě sídlí na chromozomu X! :)

Děkuji za pozornost :).

Jo a pokud to je náhodou už nějaká obecně uznávaná informace, neříkejte mi to. Nekažte mi mou radost z toho, že sem objevila "genetickou ameriku" ;)

5 komentářů:

  1. No já jsem na barvy starý ignorant, který jich rozlišuje jen pár základních. Pouze u aut jsem schopný rozlišovat i jemné nuance, které ani Abee není schopná postřehnout ("Jé, hele, náš Escort!" "Nene, tenhle je o něco málo světlejší") a dokonce vím, že našich staré Berlingo bylo v barvě Champagne. Touto oblastí to ale zpravidla končí.

    Tom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to tak bývá :). Vzpomínám si, jak sem si nabarvila boty na zeleno a Pavel se nechal slyšet, že jde o barvu jedovatě zelenou, takovou, jakou má Škoda Fabia II RS" :D :D
      viz http://paraplee.blogspot.cz/2012/07/povim-vam-dva-pribehy.html ;)

      Vymazat
  2. Na to se musí reagovat. Je to tak, když mi řekne holka, že její oblíbená barva je nachová, tak si tu barvu musim vygooglit. Ale to ještě neznamená, že jsou muži barvoslepí. Dokonce to mám lékařsky potvrzeno. Paní doktorka má takovou pěknou knížku kde jsou v obrazcích vidět obrázky které mají maličko jiný odstín než zbytek. Vidíš obrazec, nejsi barvoslepej. Viděl jsem všechny (a chtěl jsem tu knížku domu). To ale neznamená, že když mi kamarádka řekne, že si vymalovala pokoj do ivory, že mám tucha co to je za barvu (a že to je vůbec barva). Poznáme, že jsou ty barvy jiný, když jsou vedle sebe, jen nám je jejich klasifikace jaksi ukradená. Pro naše účely se spokojíme se základní stupnicí barev a pokud už vážně potřebujeme odstín přesně definovat (většinou z technických důvodů), tak na to máme jasně definované stupnice, například odstíny RAL (http://cs.wikipedia.org/wiki/RAL), nebo pro potřeby elektronické grafiky označení barvy v RGB (http://cs.wikipedia.org/wiki/RGB), nebo CMYK (http://cs.wikipedia.org/wiki/CMYK). Vše je jednoznačně identifikovatelné číslem a má to řád. Tákže, nejsme barvoslepí, "jen nám stačí zelená, nemusíme mít trávově zelenou" ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D
      Však ano, ano, proto je "barvoslepost" v nadpisu v uvozovkách - znamená v tomto přípradě problém vnímání a rozeznávání barev verbálního, nikoliv vizuálního charakteru - vy (nebo nekteří z vás :) ) vidíte, že trávově, hráškově, limetkově a mentolově zelená jsou prostě jen "jiný zelený" :) :) :)
      Snad se necítíš dotčeně, Malis ;)

      Vymazat
    2. Přesně tak. Vůbec se necítím dotčeně, jen jsem se snažil uvésti věc na pravou míru. Evidentně jsem nepochopil význam těch uvozovek :P :D

      Vymazat