Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

pátek 2. března 2012

Ano, máte pravdu, pane Anonyme

Rozhodla sem se reagovat na jeden z komentářů pod minulým článkem. Nee, nemusíte ho hledat, tady je:

Anonymní
Feb 28, 2012 08:48 AM

"Vysokoškoláci", kteří volí dle iracionálních sympatií, nejsou schopní si kriticky přečíst program strany, které dávají moc, si školné zasluhují, neboť bude opravdu náročné je vzdělávat. Takové vysokoškoláky nechci živit ze svých daní....přestože jsem principiálně proti školnému.

Dávám vám za pravdu, Anonyme. Byla to chyba nepřečíst si pořádně a kriticky volební program a volit pouze na základě iracionálních sympatií a za tu by se mělo platit. Třeba i školným.

Jenže, jak píši v minulém článku, školné (tak, jako ho chtějí, nebo chtěli zavést) nepomůže vůbec nikomu. Ani nám, ani školám a hlavně ani vám. Nyní živíte z vašich daní nás a naše školy (stejně jako další "parazity", ať už důchodce,vězně, sociálně slabší nebo nepřizpůsobivé). Po zavedení školného byste "živil" banky, od kterých bychom si museli půjčit na své studium. To je to. Stát se totiž zavazuje, že bude platit bankám úroky, a to po dobu studentova studia a vlastně až do doby, než začne student sám splácet (než dosáhne minimálně na dvojnásobek nejnižší mzdy). Z čeho? Nu, z peněz daňových poplatníků.

Studenti si na školné budou moci brát půjčky – podle věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům by úroky z této půjčky spláceli okamžitě po ukončení studia (ať už úspěšném, či neúspěšném), samotnou půjčku pak po dosažení hrubé měsíční mzdy ve výši alespoň dvojnásobku mzdy minimální, tj. v současnosti 16 000 Kč. (...)
Návrh také předpokládá, že půjčky budou poskytovat banky, kterým bude stát dotovat úroky tak, aby se jim poskytování půjček vyplatilo. Fakticky tak půjde o systematickou dotaci zisků bank z veřejného sektoru.(Kritický průvodce reformou, Praha, 2012)

Ano, potrestáte nás, neschopné (ale i ty schopné, kteří si volební program přečetli), školným, ovšem naše vzdělání se tím nezkvalitní.

A vy budete vesele přispívat ne školám, což by se, alespoň mě jevilo jako logičtější, ale bankám na naše úroky. Budete se cítit lépe? Budete mít pocit zadostiučinění: "Jo, konečně neživim nějaký studentský parazity, ale banku, která jim na to půjčila" ?

Vážně?

2 komentáře:

  1. Já už nad tímto kdysi přemýšlel. Viděl jsem nějaký dokument z US, kde si studenti berou studentské půjčky a než vlastně vůbec začnou vydělávat, jsou už slušně zadluženi. Po studiích si pak nehledají práci prospěšnou, nebo naplňující, ale hlavně dobře placenou. Jelikož to budu možná jednou řešit u Verunky, tak z toho nejsem nadšen. Dalším argumentem proč nesouhlasit je, že prý státy s bezplatným systémem školství, mají vyšší úroveň vzdělanosti. I přes to všechno mě jako daňového poplatníka štvalo, když jsem musel právníkovi s čerstvým titulem, zaplatit nehoráznou sumu peněz za sesmolení jednoho dopisu. Já mu vlastně zaplatil školu, aby mě mohl posléze odírat. Tak nějak jsem se cítil. Další věcí na opačné straně vah je úprk nově vystudovaných do zahraničí. Když slyším kolik čerstvých lékařů uteklo například do Německa, je mi z toho smutno. A když pak čekám, kvůli nedostatku lékařů, 4 hodiny v čekárně, jsem už vyloženě nasraný. Ano, asi Vás pak nedokážeme zaplatit, ale vy se přeci nemusíte díky zadluženosti hned hnát za co nejvyššími výdělky. Proč tedy chvíli "nesloužit" společnosti, která Vám toto zdarma umožnila. Popravdě se přikláním k tomu školné nezavádět, jen chci upozornit na to, že je možné se na tuto věc dívat i trošku jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. Jen slepý nevidí nedostatek financí na českých školách.

    Kultura protestu brečí...za tímhle účelem nevznikla.

    OdpovědětVymazat