Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

čtvrtek 2. března 2017

Vyřeš případ! aneb 1. díl blogového miniseriálu

Ano, Abee, je to tu! Našla sem čas a odhodlání napsat o mém vyřešeném případu!

Ostatním (jak jinak než věrným, avšak v tuto chvíli nezasvěceným) čtenářům hned vysvětlím.

Věc se má takto: k Vánocům jsem od Abeenky dostala záhadný poukaz. Po přečtení první části jeho nadpisu Vyřeš případ... se má dušička zatetelila, že jde o únikovou hru. Nadpis ovšem pokračoval: ...a nauč se základům tvůrčího psaní. Nato jsem se zatetelila ještě více, ale přiznám se, již s mírnou dávkou nejistoty.

Když nepočítám jedno odpoledne před 10 lety (ty brďo, fakt už je to slovy deset let?!) strávené s kleštičkami nad ketlovacími jehlami a korálky, jsem krátkodobými tvořivými kurzy zcela nepolíbená. Nedokázala jsem tedy příliš představit průběh ani výsledek.
Ovšem 5 hodin strávených v příjemné společnosti sympatického a výřečného lektora Reného Nekudy a ostatních účastníků kurzu předčilo všechna má očekávání. Nejen, že utekly jako voda, ale navíc jsem se skvěle bavila, hodně se toho dozvěděla a zároveň si i lehce (a sebestředně) zvýšila sebevědomí, co se mého písemného vyjadřování týče. Výklad Reného měl nadhled, švih a nechybělo mu ani nepřeberné množství vtipných příkladů z praxe. Domů jsem odcházela s hlavou plnou dojmů a snů o tom, kterak začnu psát ve velkém. Napíšu svou vlastní knihu, bestseller, který mě katapultuje mezi taková jména jako Rowlingová, Nesbø a Puzo.
Jo, zlatý voči :-). Hned na bytě na mě těžce dopadla realita - "rychle, dělej, dopiš ten projekt o prevenci ve školství, za dva dny ho odevzdáváš!" - a následně i týdenní nechuť otevřít v počítači něco, co by se byť jen vzdáleně podobalo textovému editoru.
Nicméně dnes jsem se konečně odhodlala znovu trochu rozpohybovat své lehce zarezlé parapleečko něčím jiným než více či méně zajímavými výkřiky do tmy z mého života. Proto vám, věrní čtenáři, předkládám miniseriál o kurzu Vyřeš případ a nauč se základům tvůrčího psaní

Jeho 1. díl právě dočítáte.
2. díl, neboli detektivní mini povídku, kterou jsem si z kurzu odnesla, naleznete zde.
A 3. díl, čili způsob, kterak tato minipovídka vznikala, je tu. Ovšem, pozor, spoiler! Článek obsahuje nejen vyzrazení toho, jak René se skupinou pracuje, ale i postavu vraha, kterým může a nemusí být zahradník. Tak bacha! (není-li odkaz funkční, článek ještě není dopsán. Pardoon)

Několik slov na závěr. René má velice vzletně psané webovky plné zajímavých inspiračních pramenů, nabídek placených i neplacených kurzů. Například 3 měsíce inspirace, do kterého jsem se ihned přihlásila, takže by mi po dobu 3 měsíců měl jednou za dva dny chodit na e-mail krátký úkol tvůrčího psaní. Teď a tady slibuji, že minimálně některé jeho výsledky uvidíte zde, na blogu!
Povídkář, to je další inspirační berlička, která vám vygeneruje postavu, místo, téma a první větu. 
Já bych například mohla napsat povídku o zrzavé holce v růžových večerních šatech, co se odehrává v zábavném parku nebo na pouti, s tématem Příliš mnoho kuchařů spálí i polévku. Začínala by větou Byl to ten typ ženy, kterou nikdy nikdo nechtěl.
Povídku o nechtěné zrzavé holce na pouti a s velkým počtem kuchařů naleznete zde. (pokud není odkaz aktivní, znamená to, že jsem povídku ještě nenapsala...hanba mi! Pokud je, povídku jsem již napsala - třikrát hurá!)

1 komentář:

  1. Tak to vypada ze ozrzavele paraplicko jeste nerozevrelo sve perute naposledy... To jsem zvedavej :)

    OdpovědětVymazat