Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

úterý 3. února 2009

Sladké mámení...

Ačkoliv Helenka Vondráčková zrovna nepatří k mým nejoblíbenějším zpěvačkám, propůjčila jsem si název jejího hitu pro název tohoto článku, neboť je to správné označení pro tuto delikatesu, mňamku, sladký hřích, specialitku,... zkrátka veskrze mňamózní záležitost. Potlesk pro


Rýžový nákyp!


Nevěříte? Věřte! A přesvědčte se! Budete k tomu potřebovat:

25 dkg rýže (cca dva sáčky)
3/4 l mléka

4 vejce
12 dkg másla
vanilkový cukr (jeden pytlíček)
10 dkg cukru
tabulku čokolády, sekané mandle,... dle chuti a možností


Rýži uvaříme do měkka v mléce, ochuceného špetkou soli a lžičkou cukru. Pozor, jakkoliv tento příkaz vypadá jednoduše, nic moc jednoduchého to není! Rýže ne a ne změknout, mléko se připaluje, rýže je stále tvrdá, mléko se stále připaluje, na povrchu se dělá ten nechutný škraloup,... atd. Radu? Míchat, míchat, mít trpělivost, přilévat mléko, míchat, ochutnávat.

Rýže změkla? Sláva. Teď už to bude jen zábava.

Nechte rýži vychladnout a zatím si připravíme krém. V misce umícháme do husté konzistence bez velkých hrudek (ty malé nevadí :) ) máslo, cukr, žloutky a vanilkový cukr. Na pomoc nám může přijít buď silnější a pečlivější přítel/manžel/kamarád nebo mixér. Dle možností.

Rýže už je chladná nebo alespoň nehorká :) ? Skvěle.

Vmícháme do ní náš krém a také z bílků našlehaný sníh (zde nám pomůže spíše mixér, tedy pokud nemá váš přítel/manžel/kamarád místo rukou metly s vysokými počty otáček:) ). Pozor! Sníh vmíchávat velmi opatrně a jemně, aby nám náš nákyp při pečení pořádně vyběhl (rozuměj nabyl na objemu, nechceme, aby nám utekl z trouby :) )

Zapékací misku vymažeme máslem, třetinu námi upravené rýže do ní vlijeme, naklademe na ni kostky rozlámané tabulky čokolády, vlijeme 2. třetinu, opět naklademe čokoládu a po třetí třetině zápas končí :). Nákyp pečeme v předem předehřáté troubě tak 3/4 hodiny.
















Tadáááá!



Yam, yam!

Žádné komentáře:

Okomentovat