Od Abee...

"Úžasná konzerva, chodím sem s otvírákem, pootveřu a čichám ten smích, lásku, klasiku, čichám ty perly, to úžasné počasí, to přátelství.

Až mi bude smutno, tuhle konzervu plnou štěstí prostě sežeru."

pátek 14. října 2011

Moc prosím!

Všechny, ale úplně všechny, kdo zabrousí nebo někdy zabrousili na tento blog (Nejmilejší, maminko, tatínku, Abee, Meesho, Domí, Tomáši, Malis, Pavlíku, Honzo, Markétko, Zuzko, Jiříku, babičko, dědo a i vy všichni ostatní!), odpovězte do komentářů na mou jednoduchou otázku:

Jaké první výtvarné umělecké dílo (obraz, socha,...) se vám vybaví???

Klidně můžete anonymně, jen připište věk a stručnou poznámku k vašemu vzahu k umění.Například:

Ahoj, vybaví se mi obraz WX od YZ (případně obraz od YZ, nevim jak se jmenuje nebo obraz WX, ale nevim, kdo je autorem), je mi 45 a o umění se nezajímám. V galerii sem byl naposledy před 30ti lety na školní exkurzi,... atp. :)

Vážně vám děkuju, pomůžete mi konečně naplno rozběhnout mou bakalářku :)

23 komentářů:

  1. Ahoj, vybaví se mi obraz Slunečnice od Van Gogha. Můj vztah k umění je čistě profesionální, žádné nekalé úmysly s ním nemám:-) Pac a pusu, P.

    OdpovědětVymazat
  2. Ačkoliv sem zkritizovala nahatej obraz pár článků zpátky, teď se mi jako první vybavila socha Davida :) těžko říct, co to o mně vypovídá :) věk už 22 :) můj vztah k umění? Kladnej, ale nijak zvlášť ho nerozvíjim...možná bych měla
    Meesha

    OdpovědětVymazat
  3. Průser! Jako první se mi totiž vybavila Duchampova Fontána - zcela proti mé vůli!!! Ale pak jsem zamířil své myšlenky na opravdové umění a vybavila se mi Schieleho portrét tý zrzky, co jsem zapomněl jméno, ale byl to hlavní portrét při otevírání Schieleho centra v Krumlově... mě znáš, tak o svém vztahu k umění pomlčím;)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :) mistr Van Gogh-Hvězdná noc. Takový krásný odstíny modré,to je něco pro Tebe :) Pa Ifi

    OdpovědětVymazat
  5. Munchův The scream, taky tak trochu proti mojí vůli. Je mi jako Tobě, o umění (přemýšlím nad tím, co přesně to slovo obsahuje) se zajímám spíše pasivně.

    Abee

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj, mně se první vybavil ten obraz Ofelie z tvého předpředminulého článku. proč? nevím. a nejsilnějším výtvarným zážitkem vůbec pro mne byla návštěva muzea Van Gogha v Amsterdamu. nádhera, síla, extáze - no, sama bych tomu nevěřila, kdybych to nezažila, hihi. tak pa. zuza

    OdpovědětVymazat
  7. Tak mě se vybavil obraz, který jsem viděl na zámku v Nelahozevsi. Byl to veliký obraz přes celou stěnu a na něm bylo spousta do nejmenších detailů namalovaných lidí při různých činnostech. Myslím že šlo o nějaký přístav či co.Bohužel autora neznám. Byl to ten typ obrazu, který Vás nutí přemýšlet o jednotlivých postavách. Co zrovna dělají, proč to dělají, na co u toho myslí, jaký je asi jejich příběh. Moc pěkný kousek.

    OdpovědětVymazat
  8. Imprese od Moneta. Rada bych ho videla nazivo. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Jako první se mi vybaví obraz od našeho p.Kiszi,který jsem poprvé viděla na jeho výstavě,když mi bylo 10 let.Naprosté uhranutí jeho modrou hvězdnou oblohou.Chodím se na něj často dívat i dnes,škoda,že pan mistr svá díla neprodává))papa R.T.

    OdpovědětVymazat
  10. Pavlik mě přivedl na takovou myšlenku. Některým lidem se vybaví díla, která viděli na vlastní oči nebo alespoň nějakou pěknou zarámovanou reprodukci, někomu díla, která viděli někde přefocené, příp. digitalizované... já jsem z těch druhých... v Nelahozevsi jsem si koupil několik pohlednic, na Schieleho výstavě jsem si koupil několik pohlednic, v galeriích světa si kupuji pohlednice... a je pravda, že se mi pak vybavují ta díla z těch pohlednic jako první... a to v každé galerii, v níž jsem, tak si jdu nejdřív prohlédnout všechny Vélasqueze a El Grecy, které v ní mají... Asi je zajímavé, že nikdo zatím neuvedl Giocondu... proto asi ten kyselej úsměv, zřejmě něco tuší;)

    OdpovědětVymazat
  11. Mona Lisa - LD, Milan 47 let. Na umění nemám zatím dost času.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Pavlí, jako první se mi vybavila Mona Lisa a ve svém věku (29) je můj vztah k umění stále relativně vlažnej. Do galerií zabrousím většinou velice zřídka na výstavu někoho, koho znám nebo něčeho, co mi přijde zajímavý.

    PS: tak jsem prvnní, bo se mi vybavila okamžitě :)))

    M.Z.

    OdpovědětVymazat
  13. aaaa, oprava - druhej :( škoda, ale hlavně, že se objevila :) M.Z.

    OdpovědětVymazat
  14. a pardon, dodatek: 31 let, je mi bližší starší než moderní umění a obdivuju ho, stejně jako všechny, co mají talent a ovládají skvěle svoje řemeslo. Nebo aspoň jedno z toho. Bohužel si špatně pamatuju jména a letopočty.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, vybaví se mi Snídaně Veslařů od Auguste Renoir (případně pak Mor od Arnolda Böcklina). Je mi 18, umění mě baví, ale nevidím do něj tak, jak bych rád, nejsem profesionál :) V galerii jsem byl nedávno, v městské

    OdpovědětVymazat
  16. Mona Lisa, jak už bylo řečeno. Tak jak jsem o tom začala přemýšlet, napadá mne spousta dalších děl, ale první byla opravdu tahle záhadná dáma. Žádný umělec nejsem, ale mám ráda pěkné věci. 25 let-ekonomka

    OdpovědětVymazat
  17. Napadá mě Afrodíté Mélská...
    Umění mám strašně ráda, ač o něm vím velmi málo - mé oblíbené období je antika, renesance, impresionismus (!), když můžu, prolézám galerie a prohlížím si své umělecké obrázkové knížky :)
    Linda, 24, studentka Pedf UK

    OdpovědětVymazat
  18. Vážně vám všem moc děkuju, zítra se chystám prvně opravdicky konzultovat a tohle mi v tom rozhodně pomůže :). Rituš, mohla bys mi poslat onen obrázek, jak vypadá nebo alespoň jeho přesné jméno? Nebo jsem tady našla web, tak kdybys tam ono dílo našla...byla bych ti moc vděčná :).http://www.artbohemia.cz/Kisza-herbert

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, tak už píšu konečně i já, snad není úplně pozdě :). Jako první se mi vybavila socha mojžíše od Michelangela Buonarrotiho. Viděl jsem kopii na zámku v Kynžvartu. Nádherná. Jináč, je mi 25, umění mám rád.

    OdpovědětVymazat
  20. ahoj,jsem zde zcela náhodou,ale napíšu Ti;)
    Vybaví se mi Frida Kahlo a celý její svět,viděla jsem vloni ve Vídni naživo. Je mi 23,můj vztah k umění se snaží být aktivněpasivní=hodně koukat a hodně tvořit, jak kdy to vyjde;)i když dělám ve fabrice;)ať se daří(!) pa
    Barkku

    OdpovědětVymazat
  21. ahoj. jsem tady úplnou náhodou, ale nenechám bez povšimnutí tuto žádost :)

    jako první se mi vybaví "Mouse I" od Gottfrieda Helnweina. je mi 20, a o umění se zajímám - i když spíše než o malířství a architekturu, o hudbu. každý rok na Vánoce jezdím do Vídně - do Albertiny, kde jsem před dvěma lety viděla právě i Helnweinovy obrazy naživo. v Praze se snažím co nejčastěji navštěvovat galerie a výstavy.

    ať bakalářka dopadne senzačně!

    OdpovědětVymazat
  22. Ještě jednou díky všem zúčastněným :).Wau, můj úplně první článek s 22 komentáři :)

    OdpovědětVymazat